Kromme Akker Zuid 1 maakt met 13 woningen onderdeel uit van uitbreidingswijk Voorthuizen-Zuid. Deze wijk vormt eveneens een vervolg op de wijk ‘De Kromme Akker’ die ten noorden van deze locatie gelegen is. In de architectuur is hier dan ook aansluiting bij gezocht.
Van de 13 woningen worden er 7 levensloopbestendig (met slaap- en badkamer op de begane grond) gerealiseerd. Nabij deze woningen wordt een basisschool en het nieuwe Trefpunt van Voorthuizen gerealiseerd. Kromme Akker Zuid 1 ligt nabij het gezellige centrum van Voorthuizen en zal door middel van een fietsbrugje verbonden worden met De Kromme Akker.

Situatie

Met volle teugen van het leven genieten, elke dag opnieuw. Alles wat u daarvoor nodig hebt, biedt nieuwbouwplan Kromme Akker Zuid in Voorthuizen. Want wonen in Kromme Akker Zuid is genieten van optimaal wooncomfort in eenenergiezuinige, duurzame en kindvriendelijke omgeving.

Verstoppertje spelen, voetballen, tikkertje doen of fietsen: kinderen houden ervan. En wat is er fi jner dan een woon omgeving waarin de kinderen naar buiten kunnen gaan zonder dat u zich zorgen hoeft te maken om druk verkeer.

Naast het ruime aanbod aan winkels, restaurants en supermarkten liggen de scholen en het nieuwe dorpshuis op korte afstand. De nieuwe wijk Kromme Akker Zuid ligt eigenlijk overal dichtbij. Zó wilt u wonen…

De architect

In een fraaie slinger, nabij het nieuw te bouwen dorpshuis van Voorthuizen, komen dertien woningen te staan. Het plan bevat een divers woonprogramma, bestaande uit een drietal woningtypes.

De slinger begint op de hoek van de Wikselaarseweg met drie vrijstaande woningen. Comfortabele woningen met een slaapkamer en badkamer op de begane grond, en een geïsoleerde garage die ‘binnendoor’ bereikbaar is. Bij deze woningen is de zithoek aan de tuinzijde gepositioneerd. De keuken aan de straatzijde krijgt een groot hoekraam, met zicht naar twee kanten.

In het middengedeelte komen zes royale twee-ondereen kapwoningen. De zithoek is aan de straatzijde gelegen, aan de achterkant komt de keuken en de eethoek. Optioneel bestaat de mogelijkheid om hier door middel van een uitbouw een ruime woonkeuken van te maken. Gezien de riante achtertuinen kan dit zeker een verrijking van de woning betekenen.

De slinger wordt afgerond met een viertal extra brede woningen – uitermate geschikt voor senioren. Door de extra breedte zijn de woningen, wat bij dit type redelijk uniek is, zowel straat als tuingericht. De zithoek ligt aan de voorzijde, de keuken is in het midden geplaatst en de eethoek is georiënteerd op de brede tuin.

In de architectuur komt deze drieslag, van drie woningtypes, duidelijk naar voren. De gevels van de drie vrijstaande woningen worden uitgevoerd met bakstenen in grijs-brons en wittinten. In het middengedeelte zien we dit terug, maar zijn ook rode bakstenen toegepast. Bij de afronding overheerst de roodtint; is het grijs-brons beperkt tot de plint en is ook het aandeel wit gereduceerd. Op die manier is er sprake van een vloeiend geheel. Bewust is de kleur van de garages overal hetzelfde, zo ook die van de daken.

We zien dus een lint van woningen, waarbij elk type een eigen karakteristiek uiterlijk krijgt. Een harmonische eenheid, bestaande uit drie herkenbare groepen woningen - een levendig geheel!

Daan Lafeber
De Jong+Lafeber architecten

Aardgasloos

Nederland wil zo snel mogelijk een samenleving worden met zo min mogelijk CO2- uitstoot. Om dit te realiseren gaan alle huishoudens van het aardgas af. In de Kromme Akker Zuid wordt dan ook geen gasnet meer aangelegd. Uw woning in Kromme Akker Zuid is daarmee klaar voor de toekomst! 

Warmtepomp
De woningen in Kromme Akker Zuid worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Dit is een milieuvriendelijke en aardgasloze manier om uw huis te verwarmen en u te voorzien van warm water in de badkamer en keuken. De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om hiermee het huis te verwarmen. De buitenlucht is de energiebron. In het buitendeel wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken en overgedragen aan het koudemiddel. Het binnendeel zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en is direct aangesloten op het verwarmingssysteem, tevens zorgt de binnenunit voor de opwarming van een circa 180 liter boilervat. Dit boilervat zorgt ervoor dat u altijd voldoende warmtapwater heeft. 

Zonnepanelen
Een warmtepomp draait op stroom: hierdoor verbruikt uw woning geen gas meer. De benodigde elektriciteit wordt voor een gedeelte opgewekt door de aanwezige PV-panelen op uw woning. 

Vloerverwarming
De woningen zijn zowel op de begane grond als op de eerste verdieping standaard voorzien van vloerverwarming. Dit heeft veel voordelen ten opzichte van radiatoren, zoals een comfortabel klimaat, een lagere energierekening en complete vrijheid bij de inrichting van uw huis.

Balansventilatie
Bij goed geïsoleerde woningen, zoals in Kromme Akker Zuid, hoort een comfortabele en gezonde luchtkwaliteit. Balansventilatie is een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse buitenlucht volledig in balans is met de hoeveelheid afgevoerde vervuilde binnenlucht. Het is een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator, een warmte-terugwin-unit (WTW) en een aantal luchtkanalen. In de vochtige ruimtes, badkamer, toilet en keuken, wordt de gebruikte lucht afgezogen en in de droge ruimtes, woonkamer en slaapkamer, wordt verse lucht aangevoerd. Hierdoor ontstaat een comfortabel en gezond luchtklimaat.

Contact

(0342) 474 000

 

(0342) 472 072