Voorthuizen breidt uit! Vlakbij het recreatiegebied Zeumeren wordt de nieuwe wijk Wikselaarse Eng gerealiseerd. De wijk kenmerkt zich door de hoge duurzaamheidsambities, kindvriendelijk karakter en dorpse architectuur. In nauwe samenwerking met de Gemeente Barneveld en Woningstichting Barneveld ontwikkelt De Bunte Vastgoed Oost hier 156 woningen.

Situatie
Architect

De door ons ontworpen woningen liggen aan de buitenrand van de nieuwe woonwijk Wikselaarse Eng. Omringd door mooie landerijen ligt deze prachtige wijk, waar de ambitielat op alle mogelijke manieren hoog gelegd wordt. Dit uit zich in de groene en dorpse opzet, de stijlvolle architectuur maar zeker ook in de energie-ambitie voor de woningen.   

Een gevarieerd, romantisch en dorps karakter 
Een informele en ruime stedenbouwkundige opzet is de basis voor de landelijke sfeer en het dorpse karakter van deze wijk. Voor inspiratie is hier geput uit de kleine dorpen zoals men deze vind tussen de kampen in het glooiende landschap van Engeland. Kenmerkend zijn de verspringende gevelrooilijnen welke zorgen voor variatie in de diepte van de voortuinen. Tevens zijn de bouwblokken voorzien van herkenbare kappen, waarbij gevarieerd wordt met kopgevels en verschillende goothoogten. Dit alles zorgt in combinatie met de toepassing van dakkapel-achtige verbijzonderingen voor een dorps dakensilhouet.

Architectuur
De architectuur is geïnspireerd op historische Engelse architectuur. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld; Arts en Craft en Tudorstijl.  Kenmerken uit deze stromingen zijn op een eigentijdse wijze ingezet voor de beeldtaal van de Wikselaarse Eng. 
De architectuur uit zich in herkenbare stijlvolle basisvormen, waarbij de stapeling van een massief basement en een tweede laag geïnspireerd op het traditionele vakwerk kenmerkend zijn en een voorname bijdrage leveren aan de karakteristieke uitstraling. Rijk gedetailleerde gevelopeningen zorgen voor een mooie inval van daglicht en bieden uitzicht op de zonnige tuin en het vele groen dat de buurt rijk is.
Door de variatie in goothoogten en een afwisselende mix van genuanceerde baksteen in diverse metselverbanden en zorgvuldig uitgewerkte metselwerk ‘vakwerken’, krijgt iedere woning haar individuele karakter. Daarnaast prijken rijk gedetailleerde schoorstenen op alle woonblokken welke de wijk een uitzonderlijke allure geven. 
Basisuitgangspunt voor de materiaalkeuze tijdens het ontwerpproces was dat deze duurzaam en natuurlijk moeten zijn. Deze materialen zijn vakkundig toegepast in verfijnde detailleringen. Op deze manier zijn we tot een materiaal- en kleurenpallet gekomen dat geïnspireerd is door het ambacht en de romantiek van de Engelse dorpse architectuur, maar tegelijkertijd een verfijnd en eigentijds beeld oplevert.

In het ontwerpproces is gezocht naar de balans tussen eenheid en individualiteit. Hierdoor is een ontwerp ontstaan waarbij het geheel als buurt sterk herkenbaar is, maar waarin iedere toekomstige bewoner haar eigen individuele woning ook herkent en zich hiermee kan identificeren.

Ik wens u namens ROORDINK Architecten BNA veel woonplezier!

Gerald Mulder architect

Aardgasloos

Nederland wil zo snel mogelijk een samenleving worden met zo min mogelijk CO2-uitstoot. Om dit te realiseren zullen alle huishouden op den duur van het aardgas af moeten. In de Wikselaarse Eng sorteren we vast voor op deze ontwikkeling en wordt er geen gasnet aangelegd. De Wikselaarse Eng wordt dan ook de eerste aardgasloze wijk van de gemeente Barneveld. Uw woning in de Wikselaarse Eng is klaar voor de toekomst!

Warmtepomp
De woningen in de Wikselaarse Eng worden verwarmd door middel van een warmtepomp. Dit is een milieuvriendelijke en aardgasloze manier om uw huis te verwarmen en u te voorzien van warm water in de badkamer en keuken.

De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om hiermee het huis te verwarmen. De buitenlucht is de energiebron. In het buitendeel wordt warmte uit de buitenlucht gewonnen en overgedragen aan het koudemiddel. Het binnendeel zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en is direct aangesloten op het verwarmingssysteem, tevens zorgt de binnenunit voor de opwarming van een circa 180 liter boilervat. Dit boilervat staat naast de binnenunit op zolder en zorgt ervoor dat u altijd voldoende warmtapwater heeft.

Contact

(0342) 474 000

(0342) 472 072

(0318) 693 370